Умението да казваш „ Не“

Умението да казваш „ Не“

Всяко взаимодействие между хората е обмен. Емоциите, резултата от работата, материалните ценности, моралните норми, изгубеното време. Всяка ситуация, в която даваш повече, отколкото получаваш или даваш това, което и без това имаш много малко те кара да се чувстваш зле.

Точно за това става дума, ако не можеш да казваш „Не“, защото ти е много трудно.

Преди всичко е добре да се замислиш когато не изразяваш своето желание или мнение защо го правиш, на какво се обучаваш с това поведение. Когато го осъзнаеш ще разбереш и как да го промениш.

Разбира се не казвам, че е добре да казваш „Не“ винаги, на всяка цена. Това също крие своите опасности, така може да пропуснеш добра за теб ситуация и възможност.

Отказа да правите неудобни за вас действия или да вземате нищо не носещи ви решения води до понякога до конфликт. Въпроса е как да откажете безконфликтно.

Това не бива да се бърка с приемането на другия, такъв какъвто и да уважите и неговото мнение и едновременно с това да можеш свободно да заявиш себе си.

Вашата задача е друга и е много проста. Нужно е да разберете кое ви подтиква да казвате“Да“, вместо „Не“, какво тренирате в себе си.

Ето някой от убежденията, които са на подсъзнателно ниво и именно те ви „завързват“ езика в моменти, когато искате да откажете:

ДАЛИ ЩЕ БЪДА ПРИЕТ- ако откажа може да ме отхвърлят и да остана сам, защото много пъти в детството ми когато отказвах, например на мама, тя ме наказваше в ъгъла и ме оставяше сам.

НЕУВЕРЕНОСТ В СЕБЕ СИ – „Сега отказах, но дали постъпих добре. Ами ако съм пропуснал нещо важно за мен. Всеки път го правя и не знам как да се защитя. “

ЖЕРТВАТА – поведението е ако откажа на някого той ще ме обиди и аз отново ще се почувствам зле. Или ще търпя отвратителното отношение на съпруга си, заради децата и не мога да си тръгна.

ВИНА – Често се случва да се чувствате виновен за отказа си.

ЖЕЛАНИЕТО ДА СПАСЯ – По-добре е да не отказвам, защото е нужно да помогна на някой, но той дори не е искал помощта ми. Така наречените „токсични“ хора, които вечно се оплакват.

ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ ХАРЕСАМ – Колко пъти сте се съгласявали с някой, за да бъдете харесвана и предпочитана компания или да не би да си помислят, че не съм в състояние да платя.

ЛИПСАТА НА ЛИЧНА ГРАНИЦА – това е една от най-главните причини, поради които не можете да отказвате. Когато позволявате хората да навлизат във вашето лично пространство и сте съгласни с това, значи не знаете как го съхранявате.

ПРЕКАЛЕНАТА ЕМПАТИЯ – съчувствайки на някой до такава степен, че да искате вие да му поемете уроците и сте съгласни с всичко, което той иска от вас

НЯМА ДА МЕ ОБИЧАТ – ако откажа приятелите, колегите, семейството няма да ме обича. Но всъщност въпроса е дали обичам себе си като се съгласявам винаги.

НЯМА ДА ИМАМ ПРАВО ДА ИСКАМ СЛЕД КАТО ОТКАЗВАМ – убеждението в подсъзнанието тук е „Аз не заслужавам“.

ДРУГИТЕ ЩЕ СЕ ОБИДЯТ – дали е добре да поставяме желанието на другите пред своето?

Ниската себеоценка и самочувствие са от съществено значение за неумението да отказваме.

Мога да изброя още причини, поради които „Не“ е невъзможен отговор за много от хората.

Тези са едни от често срещаните в практиката ми.

Умението да се отказва с усмивка, без да ви хлопа сърцето при отказа е много ценно качество, но е възможно само когато се премахнат ограничаващите убеждения от подсъзнанието.

Ако се разпознавате в някой от ситуациите в статията, може да ми се обадите да коментираме Вашият проблем!

Бъдете здрави и успешни!

Един разговор може да промени живота ти!

Свържи се с мен за да получаваш съвети и статии или за безплатна предварителна среща!

Роси

Споделете статията с други, ако ви е харесала!